Cookies
Підтвердити мій вибір
Дозвольте всім

Відхилити все

Споживання води: душова кабіна проти ванни

серпень 2022
Споживання водиКоли настає час ремонту ванної кімнати, багато споживачів стикаються з вічними суперечками про те, що вибрати душову кабіну чи ванну. Однак тут важливі не лише переваги домочадців, а й економічні аспекти. Вода постійно дорожчає, тому споживачі воліють орієнтуватися на ті рішення, які дозволяють збільшити економію.

Економія води безпосередньо впливає на наші рахунки, а зниження споживання свідчить про турботу про екологію та довкілля. Хоча в найближчому майбутньому нікому в Європі не варто хвилюватися, що виникне дефіцит води, у світі є багато регіонів, де води не вистачає. Це додатковий привід економити воду. Отже, яка відповідь на питання: душова кабіна або ванна? Що дозволить нам використовувати менше води?

Ванна або душова кабіна – що економніше?

Якщо говорити про ванну та душову кабіну, то, безсумнівно, менше споживання води у душової кабіни. Щоб комфортно купатися у ванні, її потрібно наповнити водою хоча б на половину. Середня ванна вміщує від 120 до 150 літрів, і навіть якщо вона заповнена лише наполовину, на одну ванну витрачається до 70-80 літрів води. Для душа потрібно набагато менше води.

Потік води залежить від типу душової лійки та наявності в ній аератора (докладніше про нього та переваги його покупки ви можете дізнатися в статті «Аератор – що це таке, як працює і навіщо він?» і в пості «Як заощаджувати воду вдома?». Коли справа доходить до душу, найчастіше ми використовуємо від 5 до 9 літрів води за хвилину. Якщо ми хочемо мати тропічний душ, то це значення буде трохи вище, збільшившись до 7-12 літрів. В середньому душ – це близько 5 хвилин обливання водою, тобто за цей час ми використовуємо близько 30-40 літрів води. Якщо ми не будемо тримати кран відкритим увесь цей час, значення буде нижчим.

Як бачимо, один душ може заощадити чимало грошей. Якщо ми помножимо кількість членів сім’ї на частоту купання, а потім порівняємо споживання води в душі та у ванні, то різниця буде величезною.
Споживання води: душова кабіна проти ванни

Які ще є способи економії води?

Обов'язково допоможе аератор, про який йшлося раніше. Це невеликий сітчастий фільтр, прикріплений до кінця крана або душової лійки. Він аерує воду, зменшуючи її потік. Крім того, потік краще спрямований, а це означає, що вода не розбризкується.

Є й інші способи економії води. Наприклад, ви можете звикнути використовувати більш прохолодну воду. Йдеться не про прийняття душу в крижаній воді, просто необхідно пам’ятати, що якщо хтось любить приймати душ у дуже гарячій воді, багато води має вилитися, перш ніж вона стане гарячою. Коли миєте волосся шампунем або намилюєте тіло, воду слід закривати – вода не повинна литися з крана без потреби. Якщо домочадці хвилюються, що їхній душ триває надто довго, гарною ідеєю буде будильник або таймер, який дзвонить, наприклад, через 5 хвилин, повідомляючи, що час закінчувати купання.

Ванна з душем – чи можливо це?

Хоча душ означає менше споживання води, ніж ванна, користуватися останньою після довгого та виснажливого дня дуже приємно. Тож, здається, найкращим варіантом було б інвестувати в обидва варіанти. На жаль, це не завжди можливо, особливо коли ми дивимося на розміри більшості ванних кімнат. Варіант, який можна розглянути, це ванна і душ 2 в 1. Все, що нам потрібно зробити, це придбати ванну, яка підходить до нашої ванної кімнати, а потім доповнити її якісною скляною шторкою для ванни. Таким чином, ми зможемо щодня приймати душ, що дозволяє економити воду, а коли домочадцям захочеться довго купатися, вони будуть користуватися ванною.
Перегляньте всі публікації блогу