Cookies
Підтвердити мій вибір
Дозвольте всім

Відхилити все

Аератор - що це і як працює

серпень 2022
АераторСтабільність важлива для все більшої кількості людей. Акції, які сприяють діяльності на підтримку охорони природи, набирають обертів, а отже, зростає обізнаність громадян. Це одна з двох причин економії води. Друга причина – фінансові аспекти та зростаючі рахунки. Одним з рішень, які допомагають зменшити споживання води, є кран-аератор. Що потрібно знати перед покупкою?

Змішувач з аератором - це невеликий дешевий пристрій, що дозволяє знизити витрату води. Це можливо завдяки його особливій конструкції. Аератор зазвичай встановлюють у вилив змішувача, що дозволяє йому аерувати воду.

Зміст
  1. Ефективний спосіб економії води
  2. Для кого призначений кран-аератор?
  3. Як працюють аератори?
  4. Види аераторів
  5. Аератор у ванній – на чому можна заощадити?
  6. Важливе значення має матеріал, який використовується для аераторів
  7. Ціни на аератори

Ефективний спосіб економії води

Без води немає життя. Хоча більшість людей звикли завжди мати воду під краном, не варто забувати, що деякі країни страждають від її дефіциту. Більше того, зростаюча зміна клімату сприяє посухам, які є великою проблемою навіть у Європі. Тому важливо вживати заходів для економії води. Тут безумовно допоможе душова кабіна, оскільки витрачається менше води в порівнянні з прийняттям ванни.  Змішувач з аератором також є відповіддю на цю потребу. Найдешевші моделі дають економію до 15%, але є й пристрої, які знижують споживання до 60%.

На цьому переваги не закінчуються. При зменшенні споживання води, зменшуються витрати на газ або електроенергію. Менше нагрівання води, означає зменшення споживання та витрат. Стічні води також зменшаться, а це також корисно для ваших домашніх рахунків.

Для кого призначений кран-аератор?

Про покупку водозберігаючого аератора варто задуматися кожному. Понесені витрати окупаються дуже швидко – рахунки за воду нижчі, і ми відчуваємо, що дбаємо про навколишнє середовище. Особливо рекомендується в будинках де є діти. Діти, відкриваючи кран, не можуть контролювати струмінь під час миття рук або зубів, що значно збільшує витрату води.
Аератор - що це і як працює

Як працюють аератори?

Принцип роботи водопровідних аераторів може бути різним. Деякі з них основані на аерації води, інші створюють голчасте розпилення. У першому випадку мова йде про створення негативного тиску і аерації води. Спеціальний сітчастий екран змушує пристрій всмоктувати повітря, щоб потім з’єднати його з водою. Таким чином вода збільшує як тиск, так і об’єм, і коли вона виходить з крана або душової кабіни, вона створює відчуття більшого потоку, тоді як насправді вона виділяє менше води.
Друга категорія — голчастий розпилювальний аератор. Тут повітря не всмоктується, але тиск води, що протікає через вузькі отвори в сітці, збільшується. Перевага тут полягає в тому, що ви можете направити потік без ризику розбризкування води. Цікаво, що уважний спостерігач може помітити, що водні потоки насправді схожі на голки з вільним простором між ними.

Види аераторів


Змішувачі з аератором відрізняються за багатьма параметрами, не тільки за принципом роботи. Їх можна розділити, між іншим, залежно від способу установки та використання. У першому випадку розрізняють пристрої із зовнішньою різьбою, які встановлюються всередині змішувача, і внутрішні аератори, встановлені на злив. Для старих кранів рекомендується використовувати аератори з внутрішньою різьбою, а для нових моделей – з зовнішньою.

Ще одна відмінність в їх використанні, ми можемо розділити їх на аератори для душу, умивальника, ванни та кухні. Дивлячись на такі типи пристроїв в магазині, ми легко знайдемо аератори для тропічного душу та аератори з подовжувачем для зручності використання.

Аератор у ванній – на чому можна заощадити?

Умивальник використовується найчастіше, і саме тут витрачається найбільше води. Це означає, що спочатку нам потрібно інвестувати саме в аератор для раковини. Потік води можна регулювати, і ми можемо заощадити до двох літрів води за хвилину використання. Багато змішувачів для раковини вже мають вбудований аератор.

З душовою трубкою справа виглядає інакше – перед душовою трубкою встановлюється аератор. Деякі люди задаються питанням, аератор або водозберігаюча душова лійка? Перший варіант краще.

А що з ванною? У цьому випадку важливо мати високу швидкість потоку, щоб ванна не довго наповнювалася. Довге очікування прийняття ванни і швидке охолодження води змушують задуматися, чи спрацює в цьому випадку аератор, тому про це варто подумати більше. Якщо ванна використовується тільки для купання, а не, наприклад, для миття рук у ванній кімнаті, де немає умивальника, то, можливо, найкращий крок – відмовитися від аератора.

Важливе значення має матеріал, який використовується для аераторів

Ще один аспект, на який слід звернути увагу, це матеріал, з якого виготовлені аератори. Водозберігаюча душова лійка може бути виготовлена з силікону, металу або пластику. Тип матеріалу впливає не тільки на ціну, але і на частоту чищення. Вибираючи модель з металу, інвестор повинен знати, що на ній досить швидко відкладається накип, а в деяких випадках може виникнути проблема з корозією. З цієї причини силіконовий аератор є кращим варіантом. Вона не тільки не іржавіє, але і накопичуватиметься менше накипу, і якщо вона осяде на сітці, її буде легше видалити, ніж з металу.

Ціни на аератори

Як ми бачимо вище, аератори можуть бути різними, а отже, і ціни на них будуть різними. Найпростіший кран-аератор буде набагато дешевше, ніж, наприклад, регульований аератор. Найдешевші пристрої можуть коштувати всього кілька доларів, але це не означає, що при виборі слід керуватися ціною. Це лише може здатися економією – вони не тільки швидше зношуються, але й часто не настільки ефективні.

Як правильно вибрати аератор?

Залежно від того, де ми хотіли б встановити аератор і якого розміру змішувач, цей пристрій буде відрізнятися. Якщо ми хочемо, щоб у душовій трубці був аератор, то ми виберемо іншу модель, ніж та, яка підійде для умивальника. Як вибрати найкращий? Спочатку нам потрібно перевірити, чи має “носик” внутрішню чи зовнішню різьбу. Аератор повинен мати зворотну різьбу.

Аератори бувають різних розмірів. Щоб вибрати правильний, нам доведеться перевірити діаметр різьблення. Зазвичай вони бувають наступних розмірів Ø = M18/M20/M22/M24. Також важливий спосіб обробки змішувача. Хоча аератор повинен бути в першу чергу функціональним, зовнішній вигляд також важливий. Якщо він має той же колір, що і кран, він не буде виділятися, він утворить з ним єдине ціле.

Детальніше про зниження споживання води ви можете дізнатися в статті Як економити воду в домашніх умовах.
Перегляньте всі публікації блогу