Cookies
Підтвердити мій вибір
Дозвольте всім

Відхилити все

Фарба для ванної кімнати замість плитки - що потрібно знати?

серпень 2022
Фарба у ванній кімнатіВелика кількість оздоблювальних матеріалів у магазинах товарів для дому викликає бажання експериментувати. Через мікроклімат, який панує у ванній кімнаті, керамічна плитка залишається найпоширенішим вибором, але це не єдиний варіант, який ми можемо вибрати. Фарба може бути хорошою, але не кожна фарба є правильною. Яка фарба найкраще підійде до ванної кімнати?

Ванна кімната – особливе місце. Вона має високий рівень вологості і вода дуже легко потрапляє на стіни та підлогу. Це означає, що фарба для ванної кімнати не може бути такою, як та, що використовується в інших кімнатах.

Зміст
  1. Фарба для ванної кімнати замість плитки – чому про це варто задуматися?
  2. Фарба для кухні та ванної – що важливо?
  3. Керамічні, латексні та акрилові фарби – яка з них найкраща?
  4. Акрилова фарба
  5. Латексна фарба
  6. Керамічна фарба
  7. Який матеріал обрати для стелі, та для стін в душовій?

Фарба для ванної кімнати замість плитки – чому про це варто задуматися?

Деякий час тому ванні кімнати були облицьовані плиткою від підлоги до стелі. Керамічна плитка переважала в декорі ванної кімнати, і це не дивно – вона міцна, вологостійка і доступна в багатьох формах і кольорах. Зараз тенденції змінилися і плитку кладуть тільки до певної висоти, а інші ділянки потім фарбують. Так що, вибравши фарбу для ванної кімнати, можна отримати модний інтер’єр. Це великий плюс.

Фарба замість плитки також є варіантом для тих, хто має обмежений бюджет або тих, хто хоче трохи знизити витрати на ремонт ванної кімнати. Фарба для ванної кімнати однозначно дешевше керамічної плитки. Можливо, цей варіант не такий довговічний, але якщо ви виберете з розумом, ванна кімната буде виглядати добре досить довго. Ще одна перевага полягає в тому, що час ремонту скорочується, тому що на нанесення фарби на стіни потрібно менше часу в порівнянні з укладанням плитки.

Фарба для кухні та ванної – що важливо?

Якщо для кухні та ванної виберемо звичайну фарбу, вона буде виглядати гарно недовго. Найкращим рішенням стане водостійка фарба для ванної кімнати. Це дуже важливо, через високу вологість. Добре підійдуть паропроникні фарби. Наявність води сприяє розмноженню грибків і цвілі, тому другий параметр, на який ми повинні звернути увагу, це чи перешкоджає цьому фарба. Фарба для ванної кімнати проти цвілі легко доступна, а інформацію про її ефективність можна знайти на упаковці.

Керамічні, латексні та акрилові фарби – яка з них найкраща?

Прогулюючись по рядах в магазині товарів для дому, ми можемо знайти різні фарби. Перш ніж купувати іх, варто трохи дізнатися про властивості кожного типу. Отже яка фарба підійде для ванної кімнати?

Акрилова фарба

В першу чергу слід відкинути всі акрилові фарби. Вони легко наносяться, добре покривають поверхню, розбавляються водою і довговічні. Це ті фарби, які зазвичай вибирають для приміщень де немає контакту з вологою, але вони не підходять для ванних кімнат. Якщо інвестор шукає фарбу для просторого і добре провітрюваного приміщення, це можна взяти до уваги, а в інших випадках ні. Крім того, їм потрібно багато часу для висихання, в наслідок чого приміщення набуває особливого запаху.
Фарба для ванної кімнати замість плитки - що потрібно знати?

Латексна фарба

Латексні фарби є одними з найпопулярніших у ванних кімнатах. Незважаючи на свою назву, вони не містять латексу. Як і згадані вище акрилові фарби, вони виготовляються зі смоли, але містять її набагато більше, ніж акрилові фарби. Вони еластичні, паропроникні, довговічні і, головне, безпечні для здоров’я. Крім того, їх легко наносити, їх запах не дратує, поверхні на які нанесені такі фарби можна мити. Це відмінна фарба для ванної кімнати, захищає від вологи, оскільки вона сприяє так званому диханню стін, а значить, ефективно видаляє вологу з поверхні. Багато виробників збагачують цей тип фарби засобом, що запобігає утворенню цвілі або захищає від плям, що є додатковою перевагою. Побачивши, скільки переваг, неважко прийти до висновку, що латексна фарба для ванної кімнати – один з варіантів, який ідеально підходить.

Керамічна фарба

Переходимо до керамічної фарби, яку теж варто розглянути. Основою цієї фарби є латексна фарба, але вона збагачена керамічними компонентами. Керамічні фарби виготовляють з акрилових смол і додають до них керамічні гранули. Завдяки їм ця емульсія стійка до плям і набуває дивовижної стійкості до пошкоджень. Керамічні фарби добре підходять як для стін, так і для стель. Якщо хтось із домочадців страждає на алергію, інвестор буде радий дізнатися, що керамічна фарба має антистатичні властивості і не притягує пил. У порівнянні з латексною фарбою, керамічна фарба для ванної має вищу вартість, але і в той же час має більше переваг.

Який матеріал обрати для стелі, та для стін в душовій?

Стеля і вищі частини стін зазвичай не мають підвищеного контакту з водою. Правда, вони піддаються впливу вологи, але не такою мірою, як, наприклад, душова зона. Яку фарбу тоді використовувати для стелі ванної кімнати? Безумовно, керамічна фарба забезпечить найвищий рівень захисту, але ви також можете вибрати замість неї латексну фарбу.

На жаль, незважаючи на свої властивості та хороші параметри, фарба для ванної кімнати не підходить для зони де розташована ванна і душовий піддон. Звичайної водонепроникної фарби недостатньо, оскільки при дуже високому впливі води вона з часом втратить свої властивості. Рекомендується все-таки зупинити свій вибір на керамічній плитці в зоні купання. Але якщо інвестор все ж віддає перевагу фарбі, то слід застосувати систему фарбування, що складається з водостійкої фарби і безбарвного поліуретанового лаку. Це створить на поверхні щільне покриття.  Якщо у ванній кімнаті є ванна, і домочадці хочуть захистити стіну та підлогу від частого контакту з водою, їм варто розглянути можливість придбання скляної шторки для ванни.

Фарба для плитки у ванній? Швидкий спосіб оновити інтер'єр!

Ванна кімната – це та частина будинку, де ремонт є найдорожчим. Він спланований таким чином, щоб приміщення виглядало гарно на роки. Якщо інвестор хоче щось оновити у ванній кімнаті, яка вже оздоблена плиткою, і у нього немає часу чи коштів на капітальний ремонт – якого, можливо, інтер’єр поки не потребує, – можна скористатися емульсією. Фарба на плитці допоможе освіжити декор, підкреслити його характер або повністю змінити. Для візуального збільшення інтер’єру підійде біла фарба для ванних кімнат, а якщо ви хочете, щоб приміщення набуло морської атмосфери, то можна скористатися блакитною фарбою. А може, домочадці хотіли б додати трохи сонечка жовтою фарбою? Перед фарбуванням важливо вимити кераміку, знежирити її, зачистити стики, а вже потім нанести фарбу – краще керамічну. Інші дешеві способи освіжити ванну кімнату ви можете знайти в статті “Як відремонтувати ванну з обмеженим бюджетом”.
Перегляньте всі публікації блогу