Cookies
Підтвердити мій вибір
Дозвольте всім

Відхилити все

Підлога з підігрівом у ванній кімнаті

Грудень 2021
Тепла підлога водянаУ ванній кімнаті має бути тепло. Тільки тоді ви зможете отримати справжню насолоду від розслабляючої ванни або душу, що освіжає. Одне з рішень, яке обирає більшість людей, – це тепла підлога. Ви оціните це особливо в холодну пору року, коли через ступні ваших ніг тепло від підлоги, що підігрівається, розливається по всьому вашому тілу і доставляє вам приємні відчуття. Однак є люди, які не впевнені, що це для них добрий вибір. Отже, що потрібно знати про підлоги, що підігріваються?

Одне з основних питань, на яке вам потрібно відповісти при плануванні ремонту ванної кімнати - яке опалення у ванній буде працювати найкраще? Ви, швидше за все, збираєтеся поставити у ванну батарею (радіатор), але не варто обмежуватися тільки цим – варто подумати і про теплу підлогу.

Зміст
  1. Підлога з підігрівом - основна інформація
  2. Підлоги з підігрівом - водяні чи електричні?
  3. Перед укладанням теплої підлоги сплануйте свою ванну кімнату
  4. Переваги теплої підлоги
  5. Недоліки теплої підлоги

Підлога з підігрівом - основна інформація

Якщо говорити про оптимальну температуру всередині будинку, то у ванній має бути на 4 градуси вище, ніж в інших приміщеннях. Цього простіше досягти за наявності теплої підлоги, яка, до того ж, є і більш економічним варіантом. Важливо пам'ятати, що температура на рівні підлоги не повинна перевищувати 34 градуси. Це оптимальна температура, тому ходити босоніж такою підлогою приємно, а вологі рушники швидко сохнуть. Підлога з підігрівом може бути як основним джерелом тепла у ванній, так і доповненням до радіатора. Більше того, таку підлогу можна створити з використанням різних технологій, тому що ми можемо вибирати між водяним чи електричним підігрівом. Чим вони відрізняються один від одного, і який варіант популярніший?

Підлоги з підігрівом - водяні чи електричні?

Який би варіант Ви не вибрали, всі компоненти системи будуть приховані під підлогою. У системі водяної теплої підлоги прокладаються поліпропіленові чи полібутиленові труби. Їх кріплять до підлоги через рівні проміжки та укладають спіральними петлями. У ванних кімнатах такі труби прокладаються на відстані 5-10 см. Безперечним плюсом такої системи є низька ціна як самої установки, так і подальшого її використання. Таке опалення працює від системи центрального опалення, температура розподіляється рівномірно, у приміщенні затишно та тепло.

Альтернативою водяній системі труб є електрична система. Для цієї системи використовуються нагрівальні кабелі, теплоізоляція та гідроізоляція. Порівняно з попереднім варіантом перевагою даної технології є можливість встановлення в місцях, де укладання водяних труб не є можливим, наприклад, у будинках, будівництво яких вже завершено. Таку технологію легко використовувати навіть під час звичайного ремонту ванної кімнати. Оскільки система знаходиться безпосередньо під плиткою, під час увімкнення опалення підлога дуже швидко нагрівається. З іншого боку, в порівнянні з водяним опаленням, експлуатаційні витрати можуть бути меншими, тому що електричне опалення можна вмикати безпосередньо перед використанням ванної кімнати. Таким чином, переваги тут – це універсальність, економічність, а також низька ймовірність виходу з ладу даної системи.

Перед укладанням теплої підлоги сплануйте свою ванну кімнату

Приймаючи рішення щодо теплих підлог, Ви повинні заздалегідь визначитися, де саме розташовуватиметься сантехніка – душова кабіна або ванна, унітаз. Система опалення не повинна бути під жодним з цих предметів! Систему опалення слід проводити поруч із цими предметами, але не під ними. Необхідно запобігти їхньому дотику! Підлоги з підігрівом у ванній кімнаті вимагають певних втручань у підлогу, тому найчастіше це робиться ще на стадії будівництва будинку. Якщо ж будинок вже побудований, то зручнішим варіантом може стати електрична система опалення, яка не вимагає значних будівельних змін.

Переваги теплої підлоги

Виходячи з попередньої інформації, стає зрозумілим, що тепла підлога у ванній – це вигідно. Перш за все Ви звернете увагу на зручність  її використання, але це не єдиний аспект, який повинен змусити Вас вибрати саме це рішення. Хоча установка теплої підлоги дорожча за установку радіатора, але вона пов'язана з низькими експлуатаційними витратами. Як відомо, тепле повітря завжди піднімається знизу нагору. Якщо у ванній встановлений тільки радіатор, то підлога залишається холодною, і Вам доведеться встановити на радіаторі більш високу температуру. Такої проблеми з теплою підлогою немає, тому що тепло йде від самої підлоги.

Ще одним аспектом, який дозволяє зручно використовувати таку систему, є можливість точного контролю температури. Тепло не йде під стелю, як в разі опалення від радіатора, тому Ви можете насолоджуватися тією температурою, яка Вас влаштовує в приміщенні. Якщо ж говорити про те, скільки місця в приміщенні займає сама система опалення, то при підігріві підлоги можна зекономити багато вільного місця в кімнаті, що буде відчутно особливо в маленьких ванних кімнатах.

Після ванни або душу повітря у ванній кімнаті стає вологим, на стінах і підлозі накопичується пара, а рушники потрібно сушити. І тут також вигідна тепла підлога, тому що завдяки їй усі вологі поверхні сохнуть набагато швидше. Отже, це хороший спосіб як швидко позбутися зайвої вологи. Не варто забувати і про естетику. Вся установка теплої підлоги прихована під підлогою, тому не порушує зовнішній вигляд простору.

Недоліки теплої підлоги

Хоча більшість людей задоволені підлогою із підігрівом, є кілька скептичних голосів. Найчастіше це пов'язано або з міфами, що виникли навколо цієї технології, або з неправильною установкою. Вам також слід враховувати вже згадані вище початкові інвестиційні витрати. Більше того, у разі несправності (що при правильній установці буває дуже рідко) доступ до труб і кабелів утруднений, і необхідно розкривати підлогу.

Який із видів теплої підлоги все ж таки вибрати?

Багато питань пов'язано з системою влаштування теплої підлоги: чи можна її використовувати для будь-яких покриттів? У ванних кімнатах найчастіше для підлоги використовується керамічна плитка, тому Вам не слід турбуватися, тепло не може пошкодити її. До того ж саме плитка дуже добре проводить тепло, тому й ідеально підходить для теплої підлоги. Також добре підходять інші натуральні матеріали, такі як теракота, мармур або граніт.

Дерев'яні або ламінатні підлоги можуть стати проблемними. Матеріал для такої підлоги повинен бути стійким до перепадів температури та вологості, а також мав би мати хороший коефіцієнт усадки. Якщо система опалення укладатиметься під дерев'яне покриття, то воно має бути виготовлене з придатних для цієї мети порід, наприклад, з дерева екзотичних порід, дуба або акації. Підлоги з підігрівом не слід робити з масиву чи м'яких порід деревини.
Перегляньте всі публікації блогу