Cookies
Підтвердити мій вибір
Дозвольте всім

Відхилити все

Плитка тераццо у ванній кімнаті - як зробити?

липень 2022
Облаштування ванної кімнати повинно бути продумано таким чином, щоб воно було ергономічним і функціональним для домочадців, і в той же час приємним оку. У більшості людей сучасні ванні кімнати асоціюються з мармуром і гранітом, однак, тренди цього року, вказують на те, що тераццо може скласти їм конкуренцію. Що таке терраццо і як ми можемо включити його в декор ванної кімнати?

Теоретично тераццо у ванній кімнаті не є чимось новим і час від часу воно з’являється в її декорі. Його використовували вже в давні часи, але зараз плитка тераццо є одним із топових матеріалів, які обирають все більше і більше замовників. За своїми параметрами міцності це ідеальний варіант для ванної кімнати, і цей вибір буде ще більш виправданим, коли ми подивимося на оригінальний вигляд цього матеріалу і зрозуміємо, що він може допомогти нам оживити декор.

Зміст
  1. Що таке тераццо?
  2. Чому тераццо у ванній кімнаті – гарна ідея?
  3. Де можна використовувати плитку тераццо?
  4. Як розмістити тераццо у ванній кімнаті і чого уникати?
  5. Чи можливо використовувати терраццо в маленькій ванній кімнаті?
  6. З чим можна поєднати тераццо у ванній кімнаті?

Що таке тераццо?

Тераццо складається з невеликих шматків базальту, граніту або мармуру, які скріплені цементом або смолою. Коли плитка висихає і твердне, вона візуально нагадує кольоровий камінь. Використовуваний цемент чи смола має велике значення для кінцевих властивостей матеріалу. Одними з переваг цементного тераццо є висока стійкість до УФ-променів, морозу та холоду. Крім того, він не дряпається і не вбирає рідину. З іншого боку, смоляний тераццо є відносно тонким, гнучким, твердне швидше і може бути пофарбований у будь-який колір. Його недоліки – висока ціна і відсутність стійкості до погодних умов. Тому його не слід використовувати на вулиці, але він чудово підходить до ванної кімнати.

Поверхня плитки тераццо не завжди однакова. Вона може бути ідеально гладкою, що досягається шліфуванням, або мати шорстку поверхню з видимими порами. Важливо пам’ятати, що тераццо, покладене на підлогу, не повинно бути слизьким, щоб не збільшити ризик падіння.

Чому тераццо у ванній кімнаті – гарна ідея?

Оскільки у ванній кімнаті специфічний мікроклімат, то всі використовувані там оздоблювальні матеріали повинні бути міцними і стійкими до вологи. Всім цим вимогам відповідає Terrazzogres. Він нагадує камінь не тільки візуально, але і за своїми властивостями. Він стійкий до стирання і не пошкоджується, навіть якщо на нього впаде щось важке. Великою перевагою терраццо є те, що він не вбирає рідину, тому легко знебарвлюється.

Не забуваймо і про зовнішній вигляд: ванна кімната з тераццо виглядає чудово! У той час як інтер’єри з граніту або мармуру виглядають досить прохолодними, терраццо привносить нову енергію в композицію. Це оживляє її і зменшує потребу в декоруванні. Крім того, оскільки така плитка доступна у різних кольорах і візерунках, кожна композиція виглядатиме зовсім по-різному.
Плитка тераццо у ванній кімнаті - як зробити?

Де можна використовувати плитку тераццо?

Плитка Тераццо набула популярності в Італії в міжвоєнний період. Тоді її широко використовували, наприклад, в інтер'єрах комуністичного періоду в Польщі. Тому, здавалося б, вона буде особливо добре поєднуватися з ретро-стилем. Але це ще не все! Кілька років терраццо переживає ренесанс. Вона популярна як серед відомих дизайнерів інтер'єрів, так і серед приватних замовників, які шукають щось унікальне.

Плитка Terrazzo чудово поєднується з сучасним декором, додаючи йому родзинку. Можливо розмістити її там, де зазвичай використовується керамічна плитка та мозаїка. Вона чудово виглядатиме як на підлозі та стінах, так і в якості оздоблювального матеріалу для ванни чи стільниці. Цікавою пропозицією є умивальник з плиткою терраццо, який обов’язково приверне увагу кожного.

Як розмістити тераццо у ванній кімнаті і чого уникати?

Різнобарвне терраццо можна зробити з невеликих шматочків або трохи більших, що добре підійде для більш сміливого стилю. І те, і інше створить чудовий інтер'єр, але необхідно їх правильно використовувати. Сучасне терраццо дуже своєрідне, і ми не повинні використовувати його занадто багато, тому розміщувати його на всіх стінах і підлозі – не найкраща ідея. Інтер'єр буде виглядати хаотично і менше, і, можливо, навіть створюватиме відчуття незручності, і він не сприяє спокою і розслабленню, які повинні панувати у ванній кімнаті.

Набагато кращою пропозицією є укладання плитки тераццо в одній зоні. Наприклад, ми можемо розмістити її на підлозі, на стіні, навколо ванни чи душу. Замовникам, які шукають щось оригінальне, але не люблять занадто екстравагантні прикраси, можна розглянути тонкі акценти; наприклад непоганий результат може принести підвіконня оздоблюване плиткою тераццо.

Чи можливо використовувати терраццо в маленькій ванній кімнаті?

Оскільки тераццо може зробити ванну кімнату меншою, виникає питання, чи можна її взагалі вписати в інтер’єр невеликих розмірів. Так, ми можемо ризикнути, але це повинно бути невеликим доповненням, а не основним оздоблювальним матеріалом. Крім того, замість використання традиційної цементної плитки краще вибрати смоляну терраццо. Вона набагато тонша, а значить, займатиме менше місця.

З чим можна поєднати тераццо у ванній кімнаті?

Багато людей стикаються з проблемою вибору оздоблювальних матеріалів, особливо яскравих, таких як терраццо. Однак через надзвичайно витонченого малюнка, багато інших матеріалів  повинні відповідати такій плитці. Такий матеріал чудово виглядатиме з іншими каменями, такими як граніт, мармур і сланець, а також його можна поєднувати з матовою та глазурованою керамічною плиткою. Змішування тераццо з деревом, навпаки, дасть теплу композицію, і тут ми особливо рекомендуємо спокійні сірі тони. Сучасні інтер’єри – це не тільки стримані кольори, є й такі, які наповнені енергією та контрастують один з одним. Різнокольорове тераццо на стіні буде добре поєднуватися з меблями з лакованими фасадами.

Хоча терраццо чудово виглядає з багатьма кольорами та матеріалами, є такі, яких слід уникати. Перш за все, слід відмовитися від строкатих квіткових візерунків. Квіткові мотиви набувають все більшої популярності в інтер’єрних трендах, але вони не є компанією для плитки терраццо. Так само погано виглядатиме поєднання з геометричними фігурами, а надлишок візерунків ніколи не бажаний, що тут чудово видно. Плитка Терраццо барвиста і самобутня, тому вона найкраще поєднується з однотонними матеріалами.

Як доглядати за плиткою тераццо

За своїми параметрами плитка тераццо є ідеальним матеріалом для ванної кімнати, але щоб продовжити термін служби, слід пам’ятати про правильний догляд. Все, що нам знадобиться для звичайного щоденного прибирання, це ганчірка для видалення пилу і волога губка. Якщо необхідно використовувати засіб для чищення, найкраще вибрати із нейтральним pH, щоб на поверхні не залишалося смуг. Хорошою ідеєю буде придбати спеціальний імпрегнатор для плитки терраццо, який допоможе зберегти її поверхню, а значить захистити від пошкоджень і продовжити термін служби.
Перегляньте всі публікації блогу